Nitrox


Også Ham selvNitrox er en god ting, en meget god ting til nogle dyk. Nitrox kan med meget stor fordel bruges på dybder imellem 20-36 meter og med rimelige fordel ned til 45 meter. På lavere vand end 20 meter får man så lange dykke tider at der ikke rigtigt er brug for det til normalt sportsdykning. Men f.eks. efter en sejltur op i Kattegat er det rart at man kan nå 2 dyk á 30 minutter på bunden (32-40 meter efter Nitrox computer) stort set uden deko. Hvis man skulle lave de samme dyk på luft skulle man til at lave 1 times deko og det er der jo ikke meget ved. Man vil måske også opleve at man ikke er så træt efter dykket og at man kan huske mere fra dykket.

Nitrox er ikke noget nyt man har fundet på, det er blevet brugt de sidste 40-50 år inden for erhvervsdykning og militær, så det er gennem prøvet. Mange ved ikke helt hvad Nitrox er, men den korte forklaring er at man erstatter noget af kvælstoffet med ilt, f.eks. er der i en Nitrox36 36% ilt i stedet for de normale ca. 21%. Hvad det betyder det så for dykning? Jo det betyder at der kun er 64% kvælstof i stedet for de normale 79%. Da det er kvælstoffet der giver problemer ved dykning betyder det så igen at man på et dyk til 27 meter kan nøjes med at bruge 21 meter tabellen. Ifølge Standard Tabellen har man så 40 minutter på bunden uden deko i stedet for 25 minutter, hele 60% mere tid.

Fordi ved 27 meter, med en Nitrox36 har du et kvælstof partialtryk på ca. 2,4 bar (3,7*0,64 = 2,37 bar) og det svare igen til kvælstof partialtrykket ved ca. 20 meter med normal luft.

Altså: trykket ved 27 meter * N2 tryk (3,7*0,64) = 2,37 bar og det svare så til N2 partialtryk/0,79 (2,37/0,79) = 2,997 bar = 19,97 meter

På den måde kan man dykke med Nitrox efter ganske almindelige lufttabeller, dog er der et par parametre mere end lige partial trykket, men hvis man lader være med at lave dyk der giver mere end 10-15 minutters deko er man langt på den sikre side.

En af de ulemperne ved Nitrox er at man ikke kan dykke så dybt med det, fordi ilten begynder virker som gift ved partialtryk større end 1,6 bar. Så kan man jo regne ud hvor dybt man kan dykke med en Nitrox36.

Nemlig: max ilt partialtryk / Ilt procent (1,6/0,36) = 4,44 bar = 34,4 meter. Dykkede man i det Belgiske militær for nogle år tilbage ville man få en helt anden max bunddybde, nemlig 2,2/0,36 = 6,11 bar = 51 meter, så var der noget ved at dykke Nitrox. (tabel dybde 39 meter)

Der her er bare det allermest nødvendige viden man skal have inden man begynder at tænke på at dykke med Nitrox.

Her et lille regneark jeg har lavet til forskellige Nitrox beregninger og Nitrox blanding:  NITROX.XLS

Jeg begyndte selv med Nitrox før man rigtigt kunne få noget at vide om det herhjemme, med at sætte mig ind i de forskellige teorier en vinter. Så hjemmeblande noget Nitrox og så prøve det efter en lufttabel og jeg har da ikke taget skade, jeg kunne heller ikke stave før.

I dag siger de fleste at man kan bruge normalt "luft" dykker udstyr til Nitrox under 40% dog skal flaskeventilen være ilt renset. Jeg har ikke endnu fået en fornuftig forklaring på at ventilen skal ilt renses, men folk mener at det er fordi man kommer ren ilt igennem den når man fylder den. Ilt partialtrykket er størst i den helt fyldte flaske og 1. trinnet behøver ikke at være iltrenset kun flaske ventilen meget mærkeligt.


Siden er rettet den 13. november 2008   Email kan sendes til

Tilbage til Hjemme siden

Hit Counter

chart.dk